15 tips: hoe ga je tijdens een strenge winter duurzaam om met energie?

Het is vanzelfsprekend dat wij op strenge winterdagen sneller en langer stoken dan gewoonlijk. Niemand wil het tenslotte koud hebben. De keerzijde is dat wij minder duurzaam met onze planeet omgaan. Om deze reden heeft The GreenBox 15 tips verzameld om slimmer met energie om te gaan. 

1. Zet de verwarming uit in de ruimtes die je niet gebruikt.
Pas wel op voor bevriezing als het erg koud is. Laat de radiatoren heel licht aanstaan als het vriest buiten, om bevriezing te voorkomen.

2. Houd kamerdeuren niet (te lang) open.
Als je de ruimtes in je huis efficiënt verwarmt, houdt er dan wel rekening mee dat er veel warmte verloren gaat als de deur van een verwarmde ruimte openstaat. Sluit de deuren dus zo snel mogelijk.

3. Wen aan een iets lagere temperatuur in huis en zet de verwarming lager.
Mensen worden ook wel “gewoontedieren” genoemd.  Als je de verwarming vanaf nu altijd een graadje lager zet, zal dit in het begin even wennen zijn, maar al snel zal je lichaam zich hierop aanpassen en ben je gewend aan de nieuwe temperatuur in huis. De verwarming altijd één graad lager scheelt al snel zo’n 6 tot 8% op je jaarlijkse verwarmingskosten!

4. Draag sloffen in huis.
Warme lucht stijgt en koude lucht daalt. Hierdoor is een vloer vaak koud. Door lekkere warme sloffen in huis te dragen heb je hier minder last van en hoef je de verwarming minder hoog te zetten.

5. Leg dekens op de bank.
Door lekker met een deken op de bank te liggen of zitten krijg je het veel minder snel koud en kun je de verwarming veel minder hoog zetten.

6.  Zet de verwarming ‘s nachts uit, of heel laag. 
Als je onder een warme deken ligt, is het niet nodig om de verwarming in huis aan te hebben. Zet de verwarming ‘s nachts uit of op een lage stand. Als het buiten vriest, moet je de verwarming wel op een lage stand aanhouden om bevriezing te voorkomen.

7.  Zet de verwarming zo vroeg mogelijk op de nachtstand.
Nadat je de verwarming op de nachtstand hebt gezet, blijft het nog wel even warm in huis. Zet de verwarming dus al een tijdje voor je gaat slapen op de nachtstand om energie te besparen.  

8.  Zet de verwarming laag als je niet thuis bent.
Ben je niet thuis? Laat dan de verwarming niet aanstaan. Zonde van de energie!

9. Heb je nog een gaskachel? Onderhoud en ventileer deze dan goed.
Een gaskachel die niet goed wordt onderhouden en geventileerd werkt stukken minder efficiënt. Je kunt een hoop energie besparen door de gaskachel regelmatig te onderhouden en te ventileren.

10.Gebruik geen open haard.
Een open haard is natuurlijk erg gezellig, maar er gaat door een open haard gaat ook veel warmte verlopen. Als je de open haard niet gebruikt, kan je de luchtafvoer goed afsluiten om warmte binnenshuis te houden.

11. Kies voor een HR-ketel.
Als je een (nieuwe) CV-ketel aanschaft, kies van voor een HR-ketel (hoogrendementsketel). Zo’n HR-ketel condenseert het vocht uit de verbrandingsgassen en gebruikt de warmte die daarbij vrijkomt om het CV water te verwarmen.

12. Gebruik een modulerende thermostaat.
Een modulerende thermostaat zorgt ervoor dat de thermostaat niet op volle toeren draait als er een flink temperatuurverschil moet worden overbrugd. Als de thermostaat op volle toeren draait is deze qua energieverbruik stukken minder efficiënt. Met een modulerende thermostaat kun je flink wat energie besparen.  

13. Sluit de gordijnen.
Door de gordijnen te sluiten wordt de warmte binnenshuis beter geïsoleerd. Let er wel op dat de gordijnen niet voor de radiator hangt!

14. Maak zoveel mogelijk gebruik van dubbel glas.
Enkel glas isoleert een huis enorm slecht ten opzichte van dubbelglas. Hoewel dubbelglas een stuk duurder is dan enkel glas, is de besparing op je energiekosten erg groot.

15. Gebruik tochtstrips.
Er gaat veel warmte verloren door kieren bij ramen en deuren. Hier bieden tochtstrips uitkomst. Door tochtstrips te gebruiken kun je het warmteverlies flink beperken.

Bron: klimaatgids.nl

Leave a Comment

Laat van je horen!

Wil je wat van ons weten? Vraag maar raak!

Start typing and press Enter to search