Al help ik er maar één: het hoeft niet zo moeilijk te zijn (deel 1)

Duurzaam bezig zijn is populair in de wereld van grote bedrijven en geld verdienen. Want het is een hot topic in het dagelijks leven. Klimaatveranderingen, dieren en planten die uitsterven en uitputting van grondstoffen dwingen ons om over dit onderwerp na te denken. En dat wat leeft bij veel mensen is iets waarmee je geld kunt verdienen. Misschien een wat zure indruk van de bedrijfswereld, maar ik denk dat het voor de grootste geldverdieners toch echt zo werkt.

Nuance
Uiteraard hoort er een kleine nuance bij mijn opvatting over grootgeldverdieners. De wereld is niet zwartwit. Zo is Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) al zeker een jaar of tien een belangrijk onderdeel van het bedrijfsleven. Daarbij laat je als onderneming zien dat je om mens, milieu en maatschappij geeft. En ondanks mijn wellicht wat bittere toon in de eerst alinea, vind ik dat
een prachtige ontwikkeling. Want ook als is je drijfveer geld verdienen en meedraaien, door MVO draag je je steentje bij. Ook daar zijn vele mooie voorbeelden van te vinden in Nederland. Denk aan bedrijven die op de Beursvloer gratis hun medewerking verstrekken aan (lokale) stichtingen en goede doelen. Aan kleine en grote organisaties die mensen in dienst nemen die wat verder van de arbeidsmarkt staan. Zo zie je maar dat je ook met een kleine inzet en met oog voor een ander iets kunt doen.

Circulaire economie
Duurzame initiatieven vanuit andere belangen dan geld schieten gelukkig ook als paddenstoelen uit de grond. En tot mijn grote vreugde wordt de circulaire economie steeds belangrijker. In dit economische systeem ligt de nadruk op het hergebruik van producten en grondstoffen. En dus niet op de wegwerpeconomie waarin we ons bevinden. Waarin smartphones na twee jaar ‘op’ zijn en je
elk jaar op z’n minst vier nieuwe garderobes ‘moet aanschaffen’. Ook Social Impact wint aan populariteit. Steeds meer mensen staan op, omdat ze inzien dat zij zelf iets kunnen doen om de wereld om hen heen te veranderen. Dat geeft me moed.

Lees ook deel 2!

Leave a Comment

Laat van je horen!

Wil je wat van ons weten? Vraag maar raak!

Start typing and press Enter to search