Al help ik er maar één: het hoeft niet zo moeilijk te zijn (deel 2)

Je denkt zeker dat je de wereld kunt veranderen?
Zelf ben ik een aantal jaren voorzitter geweest van een stichting die zich inzette voor straatarme kinderen in een derdewereldland. Vaak kregen we lof, kritische vragen en steun. Maar ook de op spottende toon gestelde vraag: ‘Je denkt zeker dat je de wereld kunt veranderen’? Een prikkelende vraag waar volgens mij twee motieven achter zitten. Allereerst is deze afwijzende denkwijze een perfect excuus om vooral niet uit je eigen comfortzone te komen. Want ‘de wereld’ veranderen, is zo’n grote opgave dat die vanuit een individu gezien onmogelijk is.  Anderzijds komt het wellicht voort uit frustratie. Iets wat ik zelf ook ervaar. Want als jij thuis vijf minuten doucht, geen lampen onnodig laat branden, zonnepanelen op je dak laat leggen, de kachel een uur voordat je gaat slapen uitdoet, je afval netjes scheidt, geen of weinig vlees eet en benodigde huisraad bij de kringloop koopt, maar vervolgens ziet hoeveel eten wordt weggegooid bij de grote cateraars? Hoeveel rotzooi fabriekspijpen de atmosfeer in smijten, hoeveel witgoed in arme landen op een grote vuilnisbelt gedumpt wordt en hoe bedrijven ’s nachts het overgrote deel van hun lampen aan laten staan om maar gezien te worden door automobilisten die wellicht langsrijden? Als er wereldleiders zijn die hun eigen gewin of ego belangrijker vinden dan klimaatafspraken? Ja, dan zakt ook mij de moed regelmatig in de schoenen.

Al help ik er maar één
Maar toch kun je iets doen. Als stichting, als individu of als bedrijf. En dat is het motto van Jolanda van den Berg in acht nemen: “Al help ik er maar één.” Deze Nederlandse dertiger verbrandde al haar schepen achter zich om in Peru twaalf weeskinderen in huis te nemen. Met haar motto altijd in haar achterhoofd. Neem haar uitspraak mee en begin klein! Doe wat je kunt doen.

Inspiratie
Wat mij steeds weer inspireert, als ik bij de pakken neer wil zitten, zijn mensen zoals Jolanda. Mensen die – in haar geval op internationaal niveau – social impact hebben en of duurzaam zijn. Mensen die zich lokaal, regionaal of landelijk inzetten. Zij zitten vol inspiratie, vuur en passie. Zoals Ad Vlems, voorzitter van Ecodorp Boekel. Een prachtig project dat helemaal uitgaat van circulair wonen: dertig klimaatadaptieve huizen van hennepkalk, met kabels van gerecycled afval. Zoals het initiatief van de Zwolse Elsbeth Boes die de eerste Social Impact Day van Overijssel organiseerde. Of de Kerstbomenasielen die het zonde vinden dat kerstbomen in januari gewoon weggegooid of verbrand worden. En Kromkommer die zich inzet tegen voedselverspilling, of Dopper die een bijdrage levert aan het indammen van de plastic soup.

Het hoeft niet zo moeilijk te zijn
Het hoeft allemaal niet zo moeilijk te zijn. Als het maar uit je hart komt. Als je weet waarvoor je het doet, als bedrijf, stichting of als individu. Je hoeft echt niet te beginnen bij het verbeteren van de hele wereld. Als iedereen begint met Jolanda’s motto “Al help ik er maar één”, dan wordt de wereld vanzelf een stukje mooier, vriendelijker, milieu- en mensvriendelijker en duurzamer.

Leave a Comment

Laat van je horen!

Wil je wat van ons weten? Vraag maar raak!

Start typing and press Enter to search